Ra van der Hoek
van binnenuit

Constructiefoutje?

Als driejarige tekende ik mijn eerste huizen. De schoorsteen plaatste ik niet verticaal, maar haaks op de helling van het zadeldak. Tot wanhoop van mijn opa die net als mijn vader aannemer was. Geduldig en vakkundig liet hij me zien hoe een goedgebouwde schoorsteen eruit ziet. Zo kreeg ik als kleuter al les in bouwkunde…

Op de foto hiernaast mijn opa – rechts- , op de bouw omstreeks 1930.

beroepenmix

Als afstammeling van huizenbouwers, zit ook de beroepenmix me in de genen. Mijn overgrootvader was brugwachter, kolenboer en schoenmaker tegelijk. Sinds 1989 ben ik actief als beeldend kunstenaar  en houd ik me bezig met ontwerp, kunstbemiddeling, fotografie en tekst. Daarnaast ontwikkel ik kunsteducatie projecten en workshops voor kinderen. Naast werk in opdracht maak ik autonome schilderijen, tekeningen, foto’s en objecten. Om dat geconcentreerd te doen ga ik graag naar een inspirerende plek in het buitenland waar ik in alle rust een periode kan werken. Zoals op de foto’s hierboven, waar ik stenen en piepkleine planten fotografeer in Spanje.

huist

In 2014 besloot ik mijn kunstenaarsopleiding compleet te maken met een vastgoed opleiding. Eind 2016 heb ik die afgerond en groeide er uit een inspirerende ontmoeting en een opwindende samenloop van omstandigheden een heel nieuw bedrijf: Huizenhub. Een samenwerkingsformule met verstand van huizen en gevoel voor mensen.

kunst

In 1984 werd ik reportagefotograaf na een opleiding aan de Fotovakschool. Aan de Kunstacademie Vredeman de Vries in Leeuwarden studeerde ik aansluitend Monumentale Vormgeving. Ik kreeg mijn diploma in 1988. Vervolgens verhuisde ik voor een jaar naar mijn tweede thuishaven, Kopenhagen om aan Det Kongelige Kunstacademi in Kopenhagen schilderkunst te studeren bij de Deense professor Ole Sporring.

Na mijn afstuderen in 1988 kreeg ik tot mijn verrassing de Boelstra Olivierprijs, een aanmoedigingsprijs een veelbelovend talent. In 1998 ontving ik de Margaretha de Heerprijs, een vierjaarlijkse cultuurprijs van de gemeente Leeuwarden. De stad waar ik in 1959 werd geboren en tot 1997 woonde en werkte.

In verschillende collecties is mijn werk vertegenwoordigd. Onder andere het Fries Museum en de Gemeente Leeuwarden, de Provincie Friesland, de Gasunie, de Deense Spoorwegen, Avéro Achmea. Ook andere grote en kleine verzamelaars, particulieren, bedrijven en instellingen kochten in de loop der jaren werk van mij aan.

Drie jaar achterelkaar schreef ik een wekelijkse column die ik ook illustreerde, voor de Leeuwarder Courant. De column verscheen in de zaterdag editie Sneon en Snein. Ik publiceerde in verschillende tijdschrften. Een getekende rubriek in de Moanne, een Fries cultureel opinieblad. Een kleine serie catalogi met mijn werk vonden hun weg naar de winkel. Onder andere ‘get ready to see’, gebseerd op Issa’s haiku. Eind 2008 publiceerde ik ‘de zichtbare ra van der hoek’. een selectie van schilderijen van de voorafgaande vijf jaren. Op twitter publiceer ik onder @razijn regelmatig een haiku. (#twaiku)

Van 2003 tot en met 2015 werkte ik onder de naam Dutch Noodles. Een fictief kunstenaarssamenwerkingsverband waarin ik mezelf verdriedubbelde. Alter ego’s Philip Ernst en Ande duiken nog af en toe op als het gaat om respectievelijk objecten met gevonden stenen en luchtige lijntekeningen in combinatie met woorden.

Ra van der Hoek
van buitenaf