skip to Main Content

Zo’n dertig jaar geleden studeerde Ra van der Hoek af aan ABK Vredeman de Vries in Leeuwarden (monumentale vormgeving) en Det Kongelige Danske Kunstakademi in Kopenhagen (schilderen). Het werk is sindsdien te zien op solotentoonstellingen en op kunstbeurzen. Ze ontving in 1998 de Margaretha de Heerprijs van de Gemeente Leeuwarden.  Aanvankelijk maakte Ra vooral werk op papier, later kleine schilderijen op paneel met een textiele drager. Al voor haar kunstopleidingen was Ra fotograaf. Taal speelde vanaf het moment dat ze leerde lezen een belangrijke rol in haar leven. Bij haar oma onder de tafel schreef en tekende ze hele kladblokken vol met een blauwe Bic-balpen. Niet zo gek dus, dat ze in de jaren negentig schrijfsels begon te publiceren. Ze schreef onder andere jarenlang een wekelijkse column in de Leeuwarder Courant, die ze ook illustreerde. Taal in combinatie met beeld, fotografie, tekenen en schilderen zijn nog steeds de belangrijkste voertuigen op de beeldende reis. Met plezier in digitale toepassingen maakt ze sinds 2015 iPadtekeningen. In fysieke vorm kunnen de iPadtekeningen door de liefhebber ‘in gebruik’ worden genomen voor een minimaal bedrag. Hoewel Ra’s  beeldende werk zich voornamelijk in het platte vlak afspeelt, is ze verzot op de vormen, texturen en kleuren van stenen. Overal komt ze die tegen en het liefst neemt ze de draagbare exemplaren mee naar de studio. Zo nu en dan verschijnen er objecten en installaties van haar hand, waarin de steenvondsten een rol spelen.
Bekijk het portfolio hieronder, met een keuze uit recent werk. Je bent van harte welkom contact op te nemen voor meer informatie over beschikbaarheid van het werk en prijzen. Of om een afspraak te maken de werken live te komen ‘proeven’.

Kunstrecensent André Keikes merkte in de Leeuwarder Courant op: “Van der Hoek is geen kunstenaar die het zoekt in imponeren met omvang en heftige taferelen. Zij componeert door goed te kijken en zorgvuldig te rangschikken. Juist door de beperkte formaten -veel hoger of breder dan 30 centimeter is haar werk zelden-  komt het er bijzonder op aan waar de verf terecht komt en hoe. De suggestieve kracht blijft een sterk punt in Van der Hoek’s werk.”

Uit het juryrapport van de Margaretha de Heerprijs : ” Ra van der Hoek vertelt met verfijnde eenvoud beeldverhalen die van een uitnodigende raadselachtigheid zijn: door veel zorg omringde elementaire tekens van existentiële emotie, zonder dikdoenerij. Haar werk is sympathiek.”

Back To Top