skip to Main Content

Ruim dertig jaar geleden studeerde Ra van der Hoek (1959) na een fotografie opleiding, af aan respectievelijk ABK Vredeman de Vries in Leeuwarden (monumentale vormgeving) en Det Kongelige Danske Kunstakademi in Kopenhagen (schilderen). Het werk is veelvuldig te zien geweest op (solo)tentoonstellingen en art fairs. Ra ontving in 1998 de Margaretha de Heerprijs van de Gemeente Leeuwarden.  Aanvankelijk maakte ze vooral werk op papier, later kleine schilderijen op paneel met een canvas drager.

‘Plaatjes kijken’, tekenen, fotograferen en notities maken waren altijd al core business, in een ‘schrijfhut’ -bij oma onder de tafel- werden vroeger hele kladblokken vol gefantaseerd met een blauwe Bic-balpen. Tijdens de school- en studiejaren bleef tekenen en schrijven belangrijk. In de jaren negentig werden voor het eerst schrijfsels gepubliceerd. Ra schreef onder andere jarenlang een geïllustreerde wekelijkse column in de zaterdagbijlage van de Leeuwarder Courant.

Sinds 2019 werkt Ra van der Hoek uitsluitend digitaal. Verf, doeken en panelen zijn verdwenen. Landschapsfotografie van het dicht-bij-huis genre en loslippige iPad tekeningen komen samen in een talige setting. Kleine sculpturen, samengesteld uit steenvondsten en kiezelstenen blijven opduiken en vormen de verbinding met de aarde in het digitale atelier.

Bekijk het steeds veranderende portfolio hieronder, met een selectie uit het nieuwste werk.

Je bent van harte welkom contact op te nemen voor meer informatie, over beschikbaarheid van werk en prijzen. Stuur een mail om een afspraak te maken, je kunt deze en veel meer werken live komen ‘proeven’ in de studio in Groningen.

Kunstrecensent André Keikes merkte in de Leeuwarder Courant op: “Van der Hoek is geen kunstenaar die het zoekt in imponeren met omvang en heftige taferelen. Zij componeert door goed te kijken en zorgvuldig te rangschikken. Juist door de beperkte formaten -veel hoger of breder dan 30 centimeter is haar werk zelden-  komt het er bijzonder op aan waar de verf terecht komt en hoe. De suggestieve kracht blijft een sterk punt in Van der Hoek’s werk.” 

Uit het juryrapport van de Margaretha de Heerprijs: ” Ra van der Hoek vertelt met verfijnde eenvoud beeldverhalen die van een uitnodigende raadselachtigheid zijn: door veel zorg omringde elementaire tekens van existentiële emotie, zonder dikdoenerij. Haar werk is sympathiek.”

fotografie
tekeningen
"I have nothing to report, my friends. If you want to find the meaning, Stop chasing after so many things" -Ryokan, 18e eeuw, Japan
Back To Top