Ga naar hoofdinhoud
toenadering | foto | ra van der hoek

onzichtbare cirkel

Het Nederlandse najaar leert je het geraffineerde spel van licht. De Hollandse herfst laat je zien hoe elke volgende seconde verschilt van de vorige. Hoe een vallend blad wordt opgetild en een bijna kale boomtak wordt gewassen door een vale straal, aangestuurd door de zon. Door het stadsbos lopen levert een aaneenschakeling van magische momenten op. Terwijl de vrachtwagens in de verte toeteren en elke seconde meer automobilisten zich ergeren aan een wegomlegging. In het stadsbos raak je daarmee niet besmet. Alsof een onzichtbare cirkel je immuniteit waarborgt, tegen de onrust van de stad. Zo belangrijk is de stadse natuur voor de kwetsbare stadse mens.

Ik verschuif met mijn camera van tak naar tak. Elk onderdeel dat door de bleke zon wordt afgestoft, daar ben ik bij. Om het opdwarrelend bosplezier te vangen met mijn lens. Om voor en achter, nadrukkelijk en impliciet, plantaardig en dierlijk boomvet te bakken in het lichtgevoelige pannetje. Wat een geuren komen er vrij als het gebladerte spicy opspat. Een blussend regenspatje, een aanwakkerend windje, een ronddwarrelend lichtvlekje.

In het bos laat ik al mijn zorgen varen. Naar voorbeeld van het bos zelf. Want bomen weten als de beste wat loslaten is. Waar het goed voor is. Ik ben een pupil van het stadsbos, terwijl ik daar loop met mijn leergierige lens.

 

Back To Top