skip to Main Content

bewoonde wereld

Toen ik een jaar in het opgeruimde Charlottenlund woonde, ten noorden van Kopenhagen, liep ik vaak ‘s avonds als het net donker was langs de villa’s. De cabrio’s stonden aan het eind van de dag weer op de oprijlanen, bewoners waren onzichtbaar binnen. Kinderen werden naar bed gebracht, de avondkranten werden doorgenomen. Maar in de tuinen lagen nog half gevulde kruiwagens in de schemering, met twee kleurige tuinhandschoenen over een handvat heen geslagen. Een vergeten hark leunde tegen een boom. Ergens anders stonden nog kopjes op een tuintafeltje. Achtergebleven kruimeltjes op een bordje werden door een vogeltje verorberd. Er slingerde overal speelgoed rond op de grasvelden. Een voetbal, een tennisracket.
Als wasgoed dat stil te drogen hangt tussen de gevels van een Venetiaans binnenplaatsje, zonder dat er een mens te zien is. Of zoals een dweiltje net buiten een raam met dichte luiken in een piepklein Frans dorpje.
Hedendaagse gebruiksvoorwerpen lagen er als wasgoed en dweiltjes in een Deense villawijk. De volgende dag als vanzelfsprekend weer paraat om zin te geven aan een nieuwe dag. Ik zag elke avond haarscherp hoe de mensen hun lapjes grond zich helemaal eigen hadden gemaakt tot informele, persoonlijke bedoeninkjes.

Back To Top