skip to Main Content
lockdown | foto | ra van der hoek

thuisbasis

Ik zit in een proces van omkeren. Letterlijk. Ongeveer twintig flinke dozen werden al omgekeerd. Dozen met papieren van meer dan drie decennia aantekeningen maken, dagboeken bijhouden, brieven ontvangen, fotorepo’s van werkprocessen, recensies, catalogi, oude consignatielijsten, uitnodigingen voor tentoonstellingen, losse ideeën voor werk en probeersels, wel en niet verzonden nieuwsbrieven, mislukte en geslaagde pogingen en alle gradaties daar tussenin voor nieuw werk, achtergrondartikelen, inspiratie knipsels…

De eerste selectie was rigoureus. Oud papier ontstond in een handomdraai. Hele flarden van mijn beeldende bestaan hoeven niet verder als ballast bij me te blijven in mijn huis. Dat ruimt op.

De tweede selectie vergt meer tijd. Nu volgt de verfijning. De vloer van mijn studio ligt bezaaid met papieren. Overal om me heen liggen stapeltjes. Steeds anders ingedeeld in vage of meer concrete categorieën. Niet altijd chronologisch. Steeds op andere plekken, stapels groeien en stapels slinken. Stapels die weer ontstaan uit stapels schuifelen langzaam door de ruimte. En de uren verstrijken al lezend, bladerend, peinzend, terugblikkend. Ik reis in een notendop opnieuw naar Denemarken, Spanje, Zweden, weer naar Spanje, weer naar Denemarken, Noorwegen. Wat heb ik allemaal gedaan in al die jaren? Wat bewoog me? Waarom heb ik sommige aanzetten die ik nu tegenkom niet doorgezet?

Terugblikken op leven en werk, daar werd ik vaak verdrietig van. De confrontatie met vergane glorie. Of juist in de verste verten geen glorie te bekennen. Waar begin ik aan? De dozen gingen weer gauw dicht.

Aarzelend ben ik nu het proces aangegaan. En ik word er blij van. Een periode van opruimen en vergeten puzzelstukjes bij elkaar brengen voelt als een brug naar verder. Die vijfendertig jaren van proberen zijn niet voor niets geweest. Nu heb ik de kans om mijn werk naar een nieuw tijdperk te leiden. Door eerst alles flink en langdurig in de war te schoppen.

Back To Top