skip to Main Content
Boodschapper
boodschapper | foto | ra van der hoek

boodschapper

Vader werkt en moeder weeft draadjesvlees. Het is een vredig huis aan het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw. Er woont een dochtertje in het harmonieuze huis. Ze heeft een speelgoedzwaard, een pijl en boog, twee pistolen en een geweer. Een hond op wielen trekt mee ten strijde. Het dochtertje doet geen kwaad. Ze groeit. Het meisje is zes of bijna zes.

We gaan vier jaar terug in de tijd. Het meisje is twee jaar en slaapt in een houten ledikant. Het bedje is als een warm bad, een veilige plek. Het licht van de volle maan valt prachtig het kamertje binnen. Het meisje ligt tevreden onder een wollen dekentje met een blokkenpatroon. Dan komt er vanuit het niets een zwart gevleugeld monster dat bromt en vliegt. Op het lakentje, vlak voor de gesloten ogen van het meisje neemt het plaats. Ze opent haar ogen en schrikt.

Het beest dat bromde kijkt haar aan en brengt een boodschap. Het fluistert: ‘Groei!’.

We maken een hele sprong in de tijd. Het meisje van twee is eenenzestig. Pistolen, geweren, zwaarden en andere imaginaire gereedschappen namen toe in hoeveelheid. Ze hangen aan de muren, steken uit haar neus en oren, omgeven haar romp en doorboren haar hart op constructieve wijze. Ze doet niemand kwaad. Ze wordt alleen maar groter en groter op advies van een bromvlieg die ze negenenvijftig jaar geleden heeft ontmoet.

Een kleine, behendige windhond scharrelt rond en groeit onvoorwaardelijk met haar mee. Mieren verzamelen korrels die van de broodplank vielen. Een vlinder zit zachtjes te soezen.

Back To Top