Skip to content
zo is het | ra van der hoek

havhestur

De Noordse stormvogel, Fulmarus glacialis, is het meest mysterieuze wezen dat ik ooit heb gezien. Ik zag de mallemuk, de Deense naam voor deze vogel, subtiel kantelende bewegingen maken met een onthutsende vanzelfsprekendheid die diep tot me doordrong. Met stille, gestrekte vleugels laat de mallemuk zich moeiteloos boven de Noord Atlantische oceaan door de wind meevoeren. Wat de stormvogel me liet zien is het vloeiend meebewegen in een samenwerkend universum. Water, lucht, wind, vogels, vissen, dood en leven. Er bestaat alleen dit moment.

Havhestur, letterlijk ‘zee paard’, wordt de ijsstormvogel op de Færøer eilanden genoemd. Aan land zie je ze niet. De gevleugelde paarden duiken ineens op in een landschap van alleen water, waar je ogen nauwelijks grip vinden en verdwijnen weer in de oneindigheid van de bulderende oceaan. De Noordse stormvogels blijven me bij, ze blijven bij me, onder m’n vleugels.

Aan de Deense kust is de zee kalm. Hier vliegt, hipt en foerageert allerlei onopvallends. Grote en kleine silhouetten, in de schitteringen van het water, tussen het zeewier, rondom glibberige stenen die bij eb opnieuw hun stralende gezicht laten zien. Het Deense woord voor vogel klinkt licht, wendbaar, luchthartig. Het Deense woord fugl spreek je uit als het engelse fool, maar dan langer. Foool.

 

het werk is klaar als
de aalscholvers hun kleren
te drogen hangen

#haiku #ravanderhoek

Back To Top